Uusimmat artikkelit

Sijoittaminen Eurooppaan

 

Sijoittaminen Eurooppaan saattaa olla hyvä veto tässä markkinassa, ainakin jos Goldman Sachsin analyytikoita on uskominen. Arvopaperi uutisoi Goldman Sachsin näkemyksiä markkinoiden tilasta ja uutiset olivat Eurooppa-myönteisiä. Heidän mukaansa ylituotot ovat olleet vaikeita viimevuosina kun pörssikurssit ovat kauttalinjan nousseet samaa tahtia. Mihin heidän arvionsa sitten perustuu?

Yhdysvaltojen näkymät kokonaisuutena ovat tällä hetkellä parhaat, mutta siellä osakkeet ovat jo korkealle arvostettuja ja uskotaan tulevien vuosien pörssikehityksen olevan todella vaisua, välillä on puhuttu jopa kuplasta. Euroopan talous taas on alkamassa vasta elpyä ja arvostukset eivät ole läheskään niin korkealla kuin rapakon takana. Yritysten tulokset ovat kuitenkin alkaneet vahvistua Euroopassa ja tämä luo toivoa ja uskoa tulevaan. Jos talous alkaa näyttää vahvempia elonmerkkejä, Euroopan markkinoiden nousuvara on huomattavasti korkeampi kuin Yhdysvaltojen osakemarkkinoiden. Yhdysvaltojen odotuksista jäänyt kasvu ei ainakaan edesauta osakemarkkinoiden nousua siellä päässä.

Sijoitusammattilaisten näkemys markkinoista

Myös toisen arvopaperin uutisen mukaan Bloombergin haastattelemien yli tuhannen sijoitusammattilaisen näkemysten mukaan, Eurooppa sijoitusympäristönä tarjoaa seuraavan 12 kuukauden aikana parempaa tuottoa kuin Yhdysvallat, ensimmäistä kertaa kyselyn historiassa. Kyselyä on tehty vuodesta 2009 asti. Haastatelluista 35% piti Eurooppaa houkuttelevimpana vaihtoehtona. Yhdysvaltojen puolesta liputti 33% vastaajista, joten se jäi toiseksi.

Kiina sen sijaan oli yksi vähiten kiinnostava markkina tällä hetkellä. Tämän uskotaan olevan seurausta talouskasvun hidastumisesta ja rahoitusjärjestelmän ongelmista siellä päin. Japanin sen sijaan sanottiin olevan pienessä positiivisessa vireessä ja siellä yrityksillä jotka sopeutuvat rakennemuutokseen, on mahdollisuus selviytyä ja sitä kautta nousta pörssissä.

Idän suunnilta Goldman Sachs nosti esiin myös Intian markkinat, joissa tuloksenteko sykli ja nousuvire ovat vasta aluillaan ja yrityksien tuloksen teolle uskotaan olevan hyvä nousujohteinen aika kasvattaa voittojaan.

Sijoittaminen Eurooppaan ja muihin nouseviin toimialoihin

Goldman Sachsin mukaan kestokulutus tavaroihin on uskominen. Uskotaan, että ihmisten perus elämiseen käyttämät tarvikkeet ja huonekalut ovat nyt sellaisia joita menee markkinoilla. Väitteessä on perää, sillä vaikka talous muuten hiukan sakkaisi, uusia huonekaluja päivitetään yhteen ja erilleen muuton sekä perheenlisäyksen seurauksena. Näille tavaroille on kysyntää varsinkin talouden toipumisen alkuvaiheessa ja kun niitä on päivitetty, niin myöhemmässä vaiheessa tulee erityistuotteet ja vähemmän välttämättömät kuten autot, moottoripyörät ja veneet, joiden myynti viimevuosina, varsinkin Suomessa, on ollut todella tahmeaa. Kestokulutus tavaroiden kysyntää lisää heti talouden toipuessa työllisyyden paraneminen, nousevat reaaliansiot ja ainakin toistaiseksi halvempi polttoaine.

Huomaa, että tässä puhutaan nyt Euroopan markkinoista yleisesti, mitään näistä ei ole odotettavissa tai apuna Suomen markkinoilla. Työllisyys sakkaa täällä työnantajan palkansivukulujen ja verotuksen takia, motivaattoreiden hiipuessa työntekijän näkökulmasta. Reaalituloja ei ole mahdollista nostaa vielä pitkään aikaan kovinkaan monella toimialalla koska kilpailukyvystä on syöty jo 30% taantumassa nousseilla palkoilla, vaikka tuottavuus ei parantunut lainkaan ja poltto-aine ei ole juuri ollenkaan halvempaa, koska siinä on senttimääräinen vero per litra eikä prosenttinen vero. Täten tynnyrihinnan lasku maailmamarkkinoilla ei tunnu täällä 10 senttiä enempää bensalitrassa.

hajauttaminen 2

Hajauttamalla useille markkinoille sijoittajalla mahdollisuus saada tasaisinta tuottoa

 

Palataan kuitenkin Euroopan markkinoihin ja Goldman Sachsin analyytikoiden mietteisiin. Heidän mukaan informaatioteknologiassa ja terveydenhuollossa perustekijät ja ovat vahvat, mutta niiden arvostukset ovat jo sen verran korkealla, että nousuvaraa ei ole juuri enää. Ne eivät siten ole ehkä paras sijoitus tässä kohtaa vaikka yleisesti ovat olleet sijoittajien suosiossa.

Sen sijaan rahoitusmarkkinoiden painoa on lisätty koska USA:n korkojen nousu tuo liikevaihtoa pankeille ja Euroopassa luotonanto on vauhdittunut, joten volyymi on kasvussa täälläkin, vaikka korot tosin laahaavat maata vielä, mutta ajan mittaan niitä voidaan nostaa. Venäjä on heille yksi kysymysmerkki ja sinne voi rohkeimmat lähteä kokeilemaan jos uskoo siellä saatavan keskimääräistä parempaa tuottoa.

Energia sektori on kokenut myllerrystä milloin tuulivoiman, milloin ydinvoiman vastustuksesta ja niiden sekä muiden keskinäisestä kädenväännöstä. Osakekurssit ovat heilahdelleet ja osin saaneet turpiinsa pahasti, mutta edelleen alan laadukkaimpiin yrityksiin uskaltaa Sachsin mukaan sijoittaa. Totuusperää tuossa on, että vahvimmat pärjää ja jostain sitä energiaa vain tarvitaan jatkossakin.

Defensiivisistä osakkeista saa hyvää turvaa kuten kullasta ja hopeastakin, silloin kun osakemarkkinoilla tuulee, mutta nousevilla tai nousua nurkan takana odottavilla markkinoilla nämä tasaista tuottoa tekevät jokasään puurtajat, eivät välttämättä ole parhaat sijoitukset. Tähän on kaksi syytä, nousevilla markkinoilla tahtoo saada paremman tuoton muualta syklisistä osakkeista, jolloin jää saamatta tuottoja kun pitäytyy pienen ja tasaisen tuoton tarjoavassa yhtiössä. Toinen syy on, että kun talous lähtee nousuun, pientä ja tasaista tulosta tekevillä yrityksillä on huonommat mahdollisuudet hyötyä tästä noususta, koska niiden kysyntä ei juuri parane nousun myötä, ja silloin korkotason noustessa niiden tuloksenteko vaarantuu tai ainakin vaikeutuu huomattavasti. Muutaman esimerkkinä tästä Sachs esittää yhdyskuntapalvelut ja kiinteistösijoitusrahastot, jotka ovat erityisen haavoittuvaisia korkojen nousulle.

Aloita nyt sijoittaminen Bank de Swissin kautta!

binäärioptiot

avaa sijoitustili3

Sijoittaminen Eurooppaan on huhtikuu 30, 2015 rated 4.4 of 5
About Jan Magnusson (36 Articles)
Jan Magnusson is the main author at binary24h.com. He has worked in finance industry for 6 years. Jan holds a Master's degree in Economics.
Contact: Google+

binäärioptio robotti