Uusimmat artikkelit

Sijoittaminen Venäjälle 2015

Venäjän talouden heikot näkymät, talouspakotteet, Ukrainan konflikti ja öljyn halpeneminen ovat seikkoja, jotka ovat saaneet suomalaiset sijoitusyhtiöt vetäytymään venäjältä. Useampaa huonosti pärjännyttä rahastoa on sulautettu muihin rahastoihin, mm Taaleritehdas ja FIM ovat järjestelleet uusiksi venäjä rahastoja. Moskovan pörssin arvosta leikkautui viimevuonna huimat 49%, joten sijoitusyhtiöt ovat varuillaan. Epävarma taloustilanne onkin saanut salkunhoitajat varpailleen. Suuret kurssiheilahtelut ja epävarmuus ovat tyypillistä kehittyville markkinoille, vaikka ei Venäjää ehkä sellaiseksi voikaan lukea. Vuoden 2015 aikana Moskovan pörssin indeksi on kivunnut jopa 27% ylöspäin. Poliittisen riskin lieventyminen ja öljyn hinnan palautuminen 60 dollarin tasolle tynnyriltä ovat luoneet uskoa venäläiseen talouteen taas.

Sijoittaminen Venäjälle

Venäjällä on paljon tyhjiä toimistotiloja kun vuokralle ei löydy riittävästi yrityksiä

 

Sijoittaminen Venäjälle vuonna 2015

Vaikka instituutiosijoittajat ja salkunhoitajat saattavatkin vältellä Venäjälle sijoittamista, niin piensijoittajalla on hyvät mahdollisuudet tehdä tuottoja mahdollisesti palautuvista kursseista, kunhan pystyy sietämään riittävässä määrin epävarmuutta. Alkuvuonna nousseista kursseista huolimatta Moskovan markkinat lukeutuvat p/e-luvulla mitattuna edelleen maailman halvimpiin. Tämä kertoo suuresta epävarmuudesta venäläisosakkeisiin. Venäläisosakkeiden p/e luku on keskimäärin 6 kun samaan aikaan Helsingin-pörssissä luku on yli 20.

Suomalaisilla varainhoitajilla on tyypillisesti ollut nimenomaan venäjäosaamista verrattuna muihin ulkomaisiin salkunhoitajiin, mutta tätä kurssiromahdusta viimevuonna ei ilmeisesti juuri kukaan osannut väistää. Tilanne voi arveluttaa silti monia sijoittajia edelleen eikä itänaapurimme ehkä ole ykkösvaihtoehto monelle. Alkuvuoden 27% nousu on kuitenkin niin kova, että kannattaa ainakin harkita asiaa ennen kuin täysin torppaa idean. Edelleen on selvää ,että tuotto ja riski kulkevat yhdessä. eQ:n venäjärahaston salkunhoitaja Jukka-Pekka Leppä kertoo kauppalehden haastattelussa, että venäjä on suurtenliikkeiden maa. Siltä viimeaikojen kurssiralli on näyttänytkin.

Venäjän talous on paljolti keskittynyt raaka-ainetuotantoon ja energiatuotteisiin, kaasuun, öljyyn ja esim. ydinvoimantuotantoon. Näissä taas kansainväliset raaka-ainemarkkinat sanelevat osaltaan hinnoittelua ja kysyntää, joten yhtiöihin liittyy suuria toimialoihin ja maailmantalouteen liittyviä riskejä. Talouspakotteet eivät ainakaan auta Venäjän toipumista, salkunhoitajat välttelevätkin tällaisiin yrityksiin sijoittamista, joille pakotteita on asetettu. FIM Russia-rahaston salkunhoitaja Kuldar Rahuorgin mukaan paikalliset ja kansainväliset ekonomistit sekä keskuspankkien edustajat ovat yhtä pihalla Venäjän markkinoiden ja talouden suunnasta. Kukaan ei osaa varmuudella sanoa mihin suuntaan seuraavaksi ollaan menossa. Tämän vuoden kurssinousut eivät kuitenkaan ole minkään yksittäisen käänteen seurausta vaan yleistä luottamuksen kasvua ja kriisien hälvenemistä.

Venäjän rahastot pienentyneet

Vuoden 2011 jälkeen Venäjä rahastoissa on enää noin 20% siitä koosta joka niissä oli ennen pörssiromahdusta. Mornigstarin rahasto-anaöyytikko Matias Möttölän mukaan Venäjälle sijoittaminen on pitkäjänteistä puuhaa, jossa täytyy olla kärsivällisyyttä. Nordean näkemys asiaan on vielä helmikuussa ollut, ettei Venäjälle ole kiirettä sijoittaa. Toki kriisit ovat parhaita paikkoja tehdä tuottoja mutta kuten jo mainittu riskit ovat sen mukaiset. Ukrainan kriisin selviäminen voi nostaa kursseja vielä entisestään, mutta Venäjän talouden perustekijät ovat kuitenkin melko heikolla tasolla. Nordea kehottaa pitkänaikavälin sijoittajaa yhä karttamaan Venäjää.

Pakkaa sekoittamaan luottoluokittaja Standard & Poor’s laski tammikuussa Venäjän valtion lainat roskaluokkaan. Niin ikään roskaluokka leiman sai nanoteknologia yhtiö Rusano ja venäläispankki VEB. Roskalaina uutisten lisäksi mm Moskovan liikekeskuksen liiketiloista on noin 45% tyhjilllään. Tämä kertoo omalta osaltaan markkinatilanteen sekavuudesta ja ongelmista Venäjän taloudessa.

Yhtä kaikki, tilanne tulee vielä varmasti muutaman vuoden olemaan melko sekava. Kriiseissä vaikeinta onkin tietää milloin pohja on saavutettu ja milloin rahaa uskaltaa laittaa poikimaan taas markkinoille. Ainakin alkuvuoden nousuista olisi voinut tehdä useamman vuoden keskimääräiset osaketuotot kertaheitolla ja vastaavia yllätyksiä tullaan varmasti näkemään vielä.

Avaa nyt ilmainen sijoitustili Banc De Swissiin alla olevasta painikkeesta.

binäärioptiot

avaa sijoitustili3

Sijoittaminen Venäjälle 2015 on huhtikuu 26, 2015 rated 4.5 of 5
About Jan Magnusson (36 Articles)
Jan Magnusson is the main author at binary24h.com. He has worked in finance industry for 6 years. Jan holds a Master's degree in Economics.
Contact: Google+

binäärioptio robotti