Uusimmat artikkelit

Uutiskatsaus markkinoihin

Uutiskatsaus markkinoihin ja toimintaympäristöön

Uutiskatsaus markkinoihin kokoaa viimeaikaiset keskeiset uutiset sijoittajan silmille. Koska edustakuntavaalit ovat olleet nyt pinnalla, niin otetaan kuumaperuna pöydälle ja aloitetaan talousartikkelimme tarkastelemalla Suomen talouspolitiikkaa lyhyesti ja palataan sen jälkeen muihin sijoittajia kiinnostaviin uutisin. Kirjoitelma saattaa olla hiukan poliittisesti värittynyttä. Oikeistopuolueet keskusta, perussuomalaiset ja kokoomus, jos eivät kaikki vaalivoittajia, niin kuitenkin eniten ääniä saaneita niin sanottuja porvaripuolueita. Viimeaikoina oikeisto-vasemmisto-akselilla on ollut kovaa vääntöä, koska talous sakkaa edelleen vaikka finanssikriisistä on jo kohta 7 vuotta aikaa ja nousukautta olisi pitänyt saattaa alulle jo hyvän matkaa.

Elinkeinoelämän ja Kaupanalan viesti

Ainakin Elinkeinoelämän Keskusliiton viesti uusille kansanedustajille oli selvä: ”kustannuskilpailukyvyn parantaminen, rakenneuudistukset, työelämän joustot ja maltillinen palkkaratkaisu”. Jyri Häkämiehen mukaan puolue politiikka pitäisi pitää erillään työmarkkinapolitiikasta. Samanlaista viestiä antoi kaupanliiton puheenjohtaja Juhani Pekkala, joka tuo esiin faktan, joka viime hallituskaudella huomattiin; ”Suomi ei kasva verotusta kiristämällä”. Kaupan ala työllistää Suomessa valtavasti, jos kauppa kärsii, on sillä suoravaikutus työllisyyteen ja koko kansantalouteen. Vanhatotuus palkkojen nostamisesta vientivetoisesti, pitää edelleen paikkansa.

Aiheeseen liittyen eräskin vanha yritysjohtaja on artikuloinut palkankorotusten tasonmääräytymisen puolesta vientiteollisuuden korotusten, jotka kuitenkin saavat pohjansa tuotannon tehostumisesta eikä niitä temmata tuulesta. Kuten Isokallio kirjoituksessaan arvostelee rajusti, viime vuosien aikana suurimmat palkankorotukset ovat annettu verovaroin palkatuille aloille, eikä se ole kestävällä pohjalla, varsinkaan silloin jos vienti ei vedä eikä verotuloja kerry.

Sijoittajan silmin

Sijoittajan silmin nämä vaikuttavat toki kotimaisten yritysten kurssikehitykseen niiden pärjäämisen mukaan, jota osittain helpotetaan tai vaikeutetaan erilaisilla veroratkaisuilla. Jos tullaan hetkeksi pois pörssistä, muistetaan ehkä, että sijoittaja on viimekädessä myös ihan tavallinen kansalainen, niin voidaan myös ymmärtää, että yritysten menestykseen voidaan pitkälti vaikuttaa myös yksityiselämän veroratkaisujen ja tulonsiirtojen puolella. Jos työnteko ja yrittäminen ovat motivoivia yksilölle, se näkyy myös näiden yritysten ja niiden alihankkijoiden pärjäämisessä, ja kerrannaisvaikutusten kautta kokoyhteiskunnassa, kun raha liikkuu yrityksestä toiseen ja palkan maksuun jää varaa. Tämä hyvänkierto voidaan todella tehokkaasti tappaa joka välin verotuksella.

Verotus

Kun tämä Pandoran lipas on nyt avattu, käsitellään verotusta nyt vielä hiukan lisää. Yhtä edellisessä kappaleessa sivuttu Isokallion tajunnanvirrassa on muutakin asiaa, joihin kansan syvien rivien kannattaisi ehkä uhrata ajatus tai kaksi. Isokallion kynä repii hienosti auki numerot veronmaksun takaa ja tuo karun totuuden irti. Kaksi asiaa Isokallion verotusta koskevasta kirjoitelma on syytä nostaa esille. Kaksi kolmasosaa suomalaisista ei maksa valtion tuloveroja käytännössä lainkaan, vaan vain kunnallisveroja joka on kaikille samassa kunnassa asuville kuntalaisille sama. Näiden kahden kolmasosan väestöstä on jossain oikeudenmukaisuustajussa hiukan kohtuutonta vaatia kovempia veroja sille loppu osalle, joka veroja maksaa.

verotus

Veroja selkävääränä vai jalat alle ja karkuun

Josta päästäänkin siihen toiseen lukuun, yhteen viidesosaan eli 20%. Tämä on se luku tai osuus Suomalaisista veronmaksajista, jotka maksavat yli puolet ansiotuloverokertymästä. Tähän etuoikeutettuun veronmaksajien ryhmään pääsee osalliseksi karkeasti noin 50 000 euron vuosituloilla, ja pääsee näin maksamaan muiden elämisen. Isokallion viesti on selvä: ”olisiko tämän maan progressio jo tapissaan?”. Isokallion viestissä on perää, haluaisitko itse kuulua tähän ryhmään vielä huomenna, joka kustantaa puolet kaikista ansiotuloveroista, ja onko se oikeudenmukaista heitä kohtaan.

Huoli on aito, koska tällä ryhmällä on mahdollisuus jossakin määrin äänestää jaloillaan ja vaihtaa maisemaa. Ongelma on se, että älykkäimmät, kyvykkäimmät, ahkerimmat lähtevät ja heidän mukanansa talouden moottorina toimivat kyvyt karkaavat pois maasta. Isokallion heitto, ”kun yksi miljonääri lähtee, 500 keskituloisen veroprosenttia pitää nostaa 10 prosenttiyksiköllä” osuu ja uppoaa kun lämmin veitsi voihin. Eduskunnan kannattaisi todella miettiä kuinka sekin miljonääri saataisiin rahoineen pidettyä täällä maksamassa veronsa ja käyttämänsä rahaa paikallisiin palveluihin.

Isokallion jutuista voisi kirjoittaa lyhyen kirjan- mikä loistava idea- ja antaa se iltalukemiseksi uusille kansanedustajillemme. Sijoittaja, veronmaksaja, ja ihminen, voi hyötyä eniten, kun kansantaloudella menee kokonaisuudessaan hyvin. Toisen menestys auttaa toistakin menestymään kun on rahaa jota kierrättää. Tätä asiaa tuntuu vai olevan kovin vaikea ymmärtää Arkadianmäen jylhien kivipaalujen takana.

Muita aiheita sijoittajan maailmasta

Se niistä vaalilöpinöistä. Otetaan loppuu lyhyt katsaus tämän hetken markkinoista ja sijoittaan mielessä kierivien lanttiensa sijoitusvaihtoehdoista. Nokian ja Alcatelin fuusiosta osakekurssi ponkaisi nousuun, sijoittajat mielissään mahdollisista synergiaeduista. Seuraavanpäivän uutisoinnissa Nordea kuitenkin varoittaa kahden näin suuren yhtiön yhdistämisen olevan haastavaa. Suositus Nordealta on ”myy”.

Osakekuplasta on ollut puhetta aiemminkin ja nyt siitä uutisoidaan, että suuret jenkkisijoittajat pelkäävät hiukan jo kuplan puolesta. Juupas eipäs väittelyyn on turha lähteä, vaan jokainen sijoittaja tekee omat johtopäätökset tilanteesta. Jos tuntuu, että kursseissa alkaa tuuli käydä, on hyvä vaihtaa sijoitustaktiikkaa sen mukaiseksi.

Kultaan ja öljyyn sijoittaneet ovat kuuleman mukaan hävinneet tässä markkinassa kun vahvistunut dollari on painanut niiden hintoja, näin kertoo BlackRock varainhoito. Hyvä hetki muistuttaa, että hajautus on paras suojaus salkulleen. Välillä kun tuntuu rytisevän myös osakemarkkinoilla.

Tällaisia uutisia toimintaympäristöstämme tänään kotimarkkinoilla ja kansainvälisesti. Toivokaamme elinkeinoelämää suosivia veroratkaisuja yksilön ja yritysten verotukseen sekä seuratkaamme mielenkiinnolla jenkkimarkkinoiden arvostusten kehitystä. Jos kuplaa on, on siellä tuottomahdollisuuksiakin rajuista laskuista. Paras paikka ottaa näistä tuulista kaikki irti on Banc De Swississä, jossa käytössäsi on täysin suomenkielinen ohjelmisto. Avaa nyt ilmainen sijoitustili alla olevasta napista.

 

binäärioptiot

avaa sijoitustili3

 

Etusivulle

Uutiskatsaus markkinoihin on huhtikuu 20, 2015 rated 4.4 of 5
About Jan Magnusson (36 Articles)
Jan Magnusson is the main author at binary24h.com. He has worked in finance industry for 6 years. Jan holds a Master's degree in Economics.
Contact: Google+

binäärioptio robotti